Landa wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico; Kelderman derde in klassement

TargaFlorio

Mikel Landa heeft zaterdag de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico gewonnen. In de sprint bergop versloeg de Spanjaard medevluchters Rafal Majka en George Bennett. Tom Dumoulin was eerder in de etappe ten val gekomen en moest opgeven.

Zes renners vormden de vlucht van de dag. Meer dan 200 kilometer reden Nicola Bagioli, Antoine Duchesne, Jacopo Mosca, Krists Neilands, Mads Pedersen en Alexander Vlasov aan de leiding. De maximale voorsprong voor het zestal was zes minuten. Ondertussen was Tom Dumoulin ten val gekomen en had daarbij schaafwonden en kneuzingen aan arm, been en borst opgelopen. De Limburger moest teleurgesteld opgeven.

Op iets minder dan acht kilometer voor het einde was de volledige kopgroep ingerekend. Ángel López was daarna de eerste renner die in de aanval ging. Majka, Fabio Aru, Ben Hermans en Mikel Landa sloten bij de Spanjaard aan. Door kramp moest López zelf afhaken.

Toen de leider in het klassement Geraint Thomas een lekke band kreeg zagen concurrenten hun kans schoon. De LottoNL-Jumbo renner Bennett reed naar de kopgroep toe maar kwam in de sprint te kort op winnaar Landa en de Pool Majka. Wilco Kelderman werd achtste en schuift op naar de derde plaats in het klassement. De Nederlander heeft elf seconden achterstand op de nieuwe leider Damiano Caruso.