Van der Vaart: "Ik had de Ballon d'Or kunnen winnen"

Redactie

Rafael van der Vaart denkt dat hij meer uit zijn carrière zou hebben gehaald als hij een snellere voetballer was geweest.

"De snelheid om tegenstanders voorbij te lopen, in plaats van steeds te worden ingehaald! Ik denk dat snelheid een groot verschil kan maken", wordt Van der Vaart door Voetbal International geciteerd in een interview met FourFourTwo. "Ik denk dat ik de Ballon d'Or had kunnen winnen in mijn carrière als ik sneller was geweest."

Van der Vaart kan zich zijn debuut bij Ajax, op slechts 17-jarige leeftijd, nog goed herinneren. "Het telefoontje waarin ik mijn vader vertelde dat ik geselecteerd was voor het eerste elftal staat op mijn netvlies gebrand. Toen ik eenmaal een vaste plek had veroverd, kwam mijn beste moment in De Klassieker tegen Feyenoord in november 2003. Ik scoorde voorover vallend met een hakbal."

"Als je zo'n doelpunt maakt, dan besef je dat het onwaarschijnlijk is dat je ooit een nog unieker moment gaat meemaken", aldus de middenvelder, die 109 interlands voor Oranje speelde. De speler van FC Midtjylland vertelt dat hij op zijn negentiende naar Liverpool kon. "Gérard Houllier (destijds manager van Liverpool, red.) legde me uit dat hij over me gesproken had met Michael Owen. Die zei dat hij erg gelukkig zou zijn als hij met me samen mocht spelen bij Liverpool."

"Het was geweldig om dat te horen, maar ik was nog steeds zeker dat ik bij Ajax wilde blijven." Van der Vaart vertrok in 2005 naar Hamburger SV en drie jaar later kwam Real Madrid op zijn pad. Hij kende daarna zijn beste periode bij Tottenham Hotspur.