Chaos in vrouwenestafette, prachtige finish bij mannen

heywoodu

Op de slotdag van de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Britse Birmingham hebben de estafettes op de 4x400 meter voor de nodige chaos gezorgd. Diskwalificaties domineerden de vrouwenfinale, een fantastisch slotstuk werd het verhaal van de mannenfinale. 

4x400 meter vrouwen
De Amerikaanse Quanera Hayes nam de leiding, maar de Jamaicaanse Tovea Jenkins en Justyna Swiety uit Polen waren niet ver weg. De volgende Amerikaanse, Georganne Moline, stond vervolgens op de binnenlijn en viel bijna, maar ze bleef overeind. Moline wisselde bijna gelijk met de Jamaicaanse Janieve Russell, terwijl Patrycja Wyciszkiewicz Polen volop in de race hield.

Ook de derde groep loopsters hield het dicht bij elkaar: Shakima Wimbley (VS) wisselde nagenoeg gelijk met Anastasia Le-Roy (Jamaica), op de voet gevolgd door de Poolse Aleksandra Gaworska. De Amerikaanse slotloopster Courtney Okolo, individueel kampioene op de 400 meter, hield Stephenie Ann McPherson vervolgens van het lijf en de VS won het goud in 3:23,85, kort boven het uit 2006 stammende Russische wereldrecord.

Malgorzata Holub leek Polen naar het brons te lopen, achter Jamaica, maar dat bleek niet helemaal correct: Jamaica werd na de race gediskwalificeerd vanwege een nogal domme fout. Loopsters moeten klaar gaan staan voor de wissel in de volgorde waarin de teams na 200 meter van de voorgaande loopster liggen. Dat ging fout bij Jamaica, waar Russell niet op de derde, maar tweede plek ging staan.

Dat leverde diskwalificatie voor Jamaica op en zo kreeg het Britse kwartet voor eigen publiek plots het brons. Ook dat feestje ging uiteindelijk niet door, want geruime tijd later kwam het volgende bericht binnen: ook Groot-Brittannië was gediskwalificeerd, in dit geval wegens obstructie. Oekraïne kreeg zo plotseling het brons in de schoot geworpen en op het moment van schrijven hebben ze dat nog altijd in handen.

Het WK indoor in Birmingham zou het WK indoor in Birmingham niet zijn als het ook daar niet bij bleef: na geruime tijd werden de Britse dames tóch in ere hersteld. Oekraïne raakte het brons weer kwijt, nadat ze als vijfde waren gefinished, en de Britse dames kregen het brons dan weer terug.

Het moment waarop het fout gaat voor Jamaica: Janieve Russell (geel/groen) staat op de tweede plek, maar moet op de derde plek staan (Pro Shots/Action Images)
Het moment waarop het fout gaat voor Jamaica: Janieve Russell (geel/groen) staat op de tweede plek, maar moet op de derde plek staan (Pro Shots/Action Images)

4x400 meter mannen
De Amerikanen begonnen bij de mannen als favoriet en Fred Kerley liet er geen gras over groeien. De startloper wisselde als eerste, maar de Pool Karol Zalewski hield het prima bij en ook Dylan Borlee (België), Deon Lendore (Trinidad & Tobago) en Owen Smith (Groot-Brittannië) deden nog mee.

De tweede loper van Trinidad, Jereem Richards, vloog voorbij de Belg Jonathan Borlee, maar moest het tempo daarna wel iets laten zakken. Michael Cherry wisselde namens de VS als eerste, Rafal Omelko hield Polen nog in de race om goud en Richards werd gevolgd door Borlee.

Lukasz Krawczuk liep namens Polen vervolgens in op de Amerikaan Aldrich Bailey, die wel de leiding hield. Asa Guevara hield Trinidad volop in de race om de medailles en de Belg Jonathan Sacoor wisselde als vierde, maar hield wel de aansluiting.

De Amerikaanse slotloper, Vernon Norwood, leek tot slot hard op weg om een definitief gat te slaan, maar dat was buiten Jakub Krzewina gerekend. De Pool kende een fenomenaal einde en ging er in de laatste bocht op en over: goud voor Polen in een nieuw wereldrecord van 3:01,77.

Het zilver was voor de Amerikaanse ploeg, de Belgische slotloper Kevin Borlee hield Lalonde Gordon uit Trinidad één honderdste van een seconde achter zich en bracht de Belgen naar het brons.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)