Duitse dubbelslag op noordse combinatie in Finland

heywoodu

In het Finse Lahti is dit weekeinde de World Cup in de noordse combinatie weer verder gegaan, nadat ook dat vanwege de Olympische Spelen uiteraard even stil lag. Zondag stond de individuele wedstrijd op het programma en dat leverde een Duitse dubbelslag op.

Akito Watabe vertrok als eerste, twintig seconden later gevolgd door Jørgen Gråbak uit Noorwegen en de Oostenrijker Wilhelm Denifl. Die kregen al snel gezelschap van onder meer de Duitsers Johannes Rydzek en Vinzenz Geiger, de Oostenrijker Lukas Greiderer en Espen Andersen uit Noorwegen, net als de Fin Eero Hirvonen.

De groep achtervolgers opende de jacht op Watabe, die na een goede vier kilometer bijgehaald werd. De groep met negen man bleef zo bij elkaar en dook gezamenlijk de slotronde in, waarin Rydzek anderhalve kilometer voor de finish de gashenden opentrok op de klim. Alleen Hirvonen kon de Duitser aanvankelijk volgen en het Duits-Finse duo leek samen op weg te gaan naar de finish.

Op het laatste klimmetje van het parcours gaf Rydzek nog eens een dot gas en dit keer kon Hirvonen het niet bijbenen. Hij bleek zich zelfs helemaal opgeblazen te hebben, want in de laatste meters sprintten Geiger en Graabak hem nog voorbij, waardoor de Fin het podium voor eigen publiek net niet haalde.

Zaterdag stond de teamsprint op het schema, wat een verrassende Oostenrijkse zege opleverde. Wilhelm Denifl zag hoe teamgenoot Bernhard Gruber in de slotronde een forse achterstand goedmaakte, waarna hij Gråbak - die samen streed met Jan Schmid - in de sprint klopte. Hirvonen en Ilkka Herola pakten namens Finland de derde plek.