Olympische legende Knowles (100) overleden

heywoodu

De Bahamaanse zeillegende Durward Knowles is in het weekeinde overleden. Hij werd afgelopen week opgenomen in het ziekenhuis in Nassau, en bezweek aan nierfalen en andere complicates. The Sea Wolf, een van de grootste helden die de eilandenstaat ooit heeft gekend, is 100 jaar oud geworden. 

Knowles kwam door zijn vader in aanraking met de zeilsport en was meteen verkocht. In 1946 deed hij in Cuba voor het eerst mee aan een grote internationale wedstrijd, en dat ging best prima: samen met Robert Levin eindigde hij op het WK in de Star-klasse als derde. Een jaar later werden ze in Los Angeles zelfs wereldkampioen.

In 1948 konden de Bahama's, destijds nog niet onafhankelijk, niet meedoen aan de Olympische Spelen. Knowles en Sloane Farrington reisden daarom naar Londen om zich namens Groot-Brittannië voor Londen 1948 te plaatsen, met succes. Ondanks een gebroken mast in één race en een diskwalificatie in een andere eindigden ze knap als vierde.

Knowles en Farrington gingen definitief de geschiedenisboeken van hun land in toen ze in 1956 in Melbourne olympisch brons wonnen. Met Cecil Cooke pakte Knowles in 1964 in Tokyo zelfs olympisch goud en daarmee was het definitief: The Sea Wolf was officieel een van de grootste Bahamanen ooit. 

Knowles deed uiteindelijk mee aan maar liefst acht Olympische Spelen: zeven keer van zijn debuut in 1948 tot en met 1972, waarna hij in 1988 in Seoul op 70-jarige leeftijd nog eens terugkeerde op de Spelen. Samen met de 38 jaar jongere Steven Kelly eindigde de legende als negentiende. Slechts drie sporters deden ooit vaker mee aan de Olympische Spelen dan Knowles.

Dat Knowles een grootheid is op de Bahama's mag duidelijk zijn. In 1996 werd hij verheven in de ridderstand, een jaar later kreeg hij de hoogst mogelijke onderscheiding in het land. Een van de boten van het Bahamaanse leger werd vier jaar geleden nog omgedoopt tot de HMBS Durward Knowles. 

Nadat de Hongaarse waterpoloër Sandor Tarics, in 1936 goed voor olympisch goud, in mei 2016 kwam te overlijden, werd Knowles officieel de oudste nog levende olympisch kampioen ter wereld. Die titel gaat nu naar de Finse langlaufster Lydia Wideman, 97 jaar, die in 1952 in Oslo olympisch goud veroverde op de tien kilometer.