Kabinet moet 'passeren Kamer' komen uitleggen

BasOne

De Tweede Kamer is ontstemd dat het kabinet een advies over de intrekking van het referendum eerder naar journalisten heeft gestuurd dan naar de Kamer zelf. De hele Kamer wil tekst en uitleg, en de SP wil zelfs excuses.

De Kamer vroeg de Raad van State, de belangrijkste adviseur van regering en parlement, om nog eens toe te lichten of de raad inderdaad vindt dat het kabinet een referendum over de afschaffing van het referendum mag blokkeren. Maar, klaagt SP'er Ronald van Raak, dat advies deelde het kabinet eerder met de pers dan met de Kamer. Hij vraagt zich af of journalisten daarbij meteen ook zijn bestookt met "propaganda". Bovendien hoort het kabinet te allen tijde eerst de Kamer te informeren, stelt Van Raak. Voor dat laatste kreeg hij bijval van nagenoeg de hele Kamer.

De oppositie klaagt al langer dat het kabinet de Kamer vaak rijkelijk laat inlicht. Veel partijen ergerden zich er bijvoorbeeld aan dat minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra in de krant de leugen opbiechtte die hem de kop zou kosten, en hij noch premier Mark Rutte voordien de Kamer op de hoogte stelde. Rutte beloofde toen nog beterschap, maar daar is volgens GroenLinks nog niets van te zien.

Kamerlid Bart Snels wijst erop dat hij en zijn collega's ook maandag weer twee kabinetsbesluiten uit de krant hebben moeten vernemen. Dat "neigt naar minachting van het parlement", stelt Snels. Hij wil uitleg van de minister-president en vraagt hem om "maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen".

Kabinet moet 'passeren Kamer' komen uitleggen
Kabinet moet 'passeren Kamer' komen uitleggen (Foto: ANP)