Jongste olympisch langlaufkampioen ooit gaat ook voor goud op koningsnummer

heywoodu

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo is dit seizoen al dé absolute superster in het langlaufen en de 21-jarige Noor maakte dat op de Olympische Spelen in Pyeongchang alvast waar: hij pakte goud op de individuele sprint en als slotloper van de estafette hielp hij de Noren naar het eerste goud op dat onderdeel sinds 2002.

Zaterdag hoopt Klæbo het feest in Zuid-Korea compleet te maken. Dan is het tijd voor de vijftig kilometer klassieke stijl, het koningsnummer van het langlaufen - en samen met de afdaling in het alpineskiën misschien wel van de hele Spelen.

Klæbo heeft in wedstrijdverband nog nooit een langere wedstrijd afgewerkt dan de skiatlon, die over dertig kilometer gaat, maar de man met de bizar snelle sprint - vooral in klassieke stijl - heeft er vertrouwen in.

"Mijn lichaam lijkt klaar te zijn voor deze nieuwe uitdaging. Het wordt leuk, maar ook erg moeilijk", liet de Noor weten. "Ik zou de tempoveranderingen wel aan moeten kunnen en als dat lukt heb ik er veel vertrouwen in."

Dat de nieuwe ster aan de start verschijnt betekent dat Didrik Tønseth toe zal moeten kijken, want Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund vormen verder het team. "Johannes kan simpelweg alles voor elkaar krijgen wat hij wil, hij heeft deze startplek volledig verdiend", reageerde Tønseth.

Op een sprint staat, zeker in klassieke stijl, geen maat op de jonge Noor (Pro Shots/Action Images)
Op een sprint staat, zeker in klassieke stijl, geen maat op de jonge Noor (Pro Shots/Action Images)