Canadees skigoud op halfpipe vrouwen

Nattekat

De Canadese Cassie Sharpe heeft olympisch goud op het onderdeel halfpipe bij het freestyle skiën gewonnen. Met een enorm sterke score van 95.80 pakte de nummer drie van de X-games eerder dit jaar een ruime voorsprong op de 92.60 van nummer twee, Franse Marie Martinod. Amerikaanse Brita Sigourny eindigde met 91.60 op een derde plek.

Al na de eerste run was duidelijk dat Sharpe in bloedvorm was. Met een score van 94.40 zette de Canadese meteen een lastig te evenaren score neer. Martinod was tweede met 92.20 punten, gevolgd door Sigourny met 89.80. In de tweede run verscherpte Sharpe haar score naar haar uiteindelijke beste score, terwijl de twee concurrentes er niet in slaagden om te verbeteren. 

De laatste run was een chaotische. Sigourny mocht als eerste van de top drie en verbeterde haar score iets, maar dat was niet genoeg om de tweede plek van Martinod in gevaar te brengen. De Franse kon daarom een groot risico nemen om de 94.40 van Sharpe aan te vallen, maar kwam hierbij ten val. Ook Sharpe kwam bij haar run ten val, maar inmiddels was al duidelijk dat zij het goud gewonnen had.

Een grote teleurstelling was er voor Maddie Bowman. In geen van de drie runs wist ze overeind te blijven, wat haar een laatste plek in de finale opleverde. Voor de Spelen was zij nog één van de favorieten, maar de Amerikaanse kende een teleurstellend tournooi.

Canadees skigoud op halfpipe vrouwen (Pro Shots / Action Images)
Canadees skigoud op halfpipe vrouwen (Pro Shots / Action Images)