Oekraïner vliegt en draait naar olympisch goud op aerials

heywoodu

De Oekraïnse freestyleskiër Oleksandr Abramenko is de nieuwe olympisch kampioen op de aerials. De 29-jarige skiër was in Pyeongchang in de finale de beste met een prachtige sprong, wat goed genoeg was voor enigszins verrassend goud: in zijn toch al twaalf jaar durende carrière won hij slechts één keer een World Cup-wedstrijd.

De finale bij de aerials begint met twaalf deelnemers, die allemaal één sprong maken. De beste negen gaan door, waarna de top-6 na nog eens één sprong de finale om de medailles gaat springen. Abramenko blonk in de eerste twee finaleronden niet enorm uit, maar sprong degelijk en bewaarde het beste voor de echte finale.

Met een, voor de kenners, Back/Full-Full-Double Full sprong de Oekraïner een scherpe score van 128,51 punten bij elkaar, goed genoeg om de Rus Ilya Burov van de leiding te stoten. Stanislau Hladchenko trok vervolgens alles uit de kast met een van de moeilijkst mogelijke sprongen, maar de Wit-Rus ging onderuit bij de landing en eindigde als zesde.

De Canadees Olivier Rochon ging ook voor al het mogelijke risico, maar ook hij viel bij de landing en dus kon alleen Jia Zongyang Abramenko nog van het goud houden. De Chinees, dit seizoen al goed voor drie World Cup-zeges, voerde dezelfde sprong als de Oekraïner net iets minder goed uit en eindigde met 128,05 punten met het zilver, voor Burov.

De Amerikaan Jonathon Lillis was verder nog het vermelden waard. Hij verloor in oktober zijn 17-jarige broer Michael, net als Jonathon en middelste broer Chris een zeer talentvolle aerialsskiër, en hoopte in Pyeongchang te verrassen om zijn overleden broertje te eren. De finale haalde hij wel, maar in de tweede ronde strandde Lillis.

Abramenko vliegt door de lucht op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)
Abramenko vliegt door de lucht op weg naar goud (Pro Shots/Action Images)