Wellens pakt eindwinst in Ruta del Sol voor Poels, tijdritzege De la Cruz

H.Vviv

David de la Cruz heeft de laatste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Spanjaard van Team Sky was in de individuele tijdrit over 14,2 kilometer rond Barbate de snelste. Stef Clement werd op zeven seconden knap derde in de daguitslag. Tim Wellens zou het eindklassement in de Ruta del Sol winnen. In de tijdrit zou hij vier seconden langzamer zijn dan Wout Poels, zijn directe concurrent, maar de Belg had aan het begin van de tijdrit een bonus van elf seconden op de Nederlander van Team Sky.

In de tijdrit van 14,2 kilometer zou er vijf kilometer gaan over onverharde wegen in de Spaanse rittenkoers. Dylan van Baarle zou als eerste een scherpe richttijd neerzetten. De Nederlander van Team Sky zou er 17.23 over doen. Zijn Spaanse ploegmaat De la Cruz dook er twaalf seconden onder en kwam uit op een tijd van 17.11. Clement klokte bij het eerste tussenpunt een scherpe tijd, maar in het tweede deel van de tijdrit zou de Nederlander van LottoNL-Jumbo wat tijd moeten toegeven. Uiteindelijk zou Clement zeven seconden langzamer zijn dan De la Cruz.

Daarna was het de beurt aan de favorieten voor het eindklassement. Steven Kruijswijk klokte een tijd van 17.46 en dat was niet voldoende voor een plaats in de top tien van de daguitslag, net zoals de tijden van Chris Froome. In het eindklassement zou Kruijswijk wel naar de zevende plaats stijden. Froome zou ook nog in de top tien komen.

Toen was het de beurt aan de top zes van het eindklassement. De Catalaan Marc Soler zou een goede tijdrit neerzetten en zou maar op negen seconden eindigen van De La Cruz. Dat was wel voldoende op te stijgen naar de derde plaats van het eindklassement, omdat de tijdritten van zijn ploeggenoot Mikel Landa (18.00) en van het Astana-duo Jakob Fuglsang (17.41) en Luis Leon Sanchez (17.34) wat tegenvielen.

Om de strijd om de eindoverwinning in de Ruta del Sol zou het gaan tussen Wellens en Poels. De Nederlander moest elf seconden goedmaken, maar bij het eerste tussenpunt na 7,8 kilometer was Wellens sneller dan Poels. In het tweede gedeelte van de tijdrit zou Poels tijd terugwinnen, maar de de renner van Lotto Soudal zou voldoende overhouden voor de eindwinst in de Spaanse rittenkoers.