Biatlete Kuzmina in doodsaaie wedstrijd naar olympisch goud

heywoodu

Biatlete Anastasia Kuzmina heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang na zilver op de achtervolging en de individuele afstand goud veroverd op de massastart. Op de Slowaakse, in 2010 en 2014 al goed voor goud op de sprint, stond werkelijk geen maat, waardoor van enige spanning eigenlijk de hele wedstrijd nauwelijks sprake was.

Kuzmina begon met foutloos schieten, iets wat de rest al bijna kansloos zou maken: niemand is immers sneller op de langlauflatten, dus een ieder moest hopen op fouten van de Slowaakse. Hanna Öberg volgde op enkele seconden, met Dorothea Wierer, Marte Olsbu, Darya Domracheva en de hele meute achter zich aan. 

Kuzmina schoot ook bij de tweede keer in liggende positie feilloos alles raak, hoewel de gaten nog niet groot waren: Domracheva volgde op acht seconden, met Öberg en de Italiaanse Wierer vlak achter haar. De grootste problemen waren er voor Laura Dahlmeier. De vijfvoudig wereldkampioene had al twee missers geschoten en lag op grote achterstand.

Ook bij de derde schietbeurt, dit keer in staande positie, bleef Kuzmina foutloos, maar dit keer sloeg ze écht haar slag: Domracheva ging de fout in en dus was de ook nog foutloze Wierer op een kleine halve minuut de eerste achtervolgster, tien seconden voor de Tsjechische Veronika Vitkova en Lisa Vittozzi, eveneens uit Italië. Domracheva sloot daar dan weer aan, 45 seconden achter Kuzmina.

Kuzmina schoot haar allerlaatste schot ernaast, na lang wachten, maar dat leverde geen enkele spanning op. Domracheva profiteerde van missers van de rest en dook 24 seconden na Kuzmina als tweede de slotronde in, op tien seconden gevolgd door Tiril Eckhoff, Öberg, Vittozzi, Olsbu en Wierer. Eckhoff liep met overmacht weg bij die groep en dus was ook het laatste beetje spanning verdwenen: goud voor Kuzmina, zilver voor Domracheva, brons voor Eckhoff.

Het veld vertrekt op de massastart (Pro Shots/Action Images)
Het veld vertrekt op de massastart (Pro Shots/Action Images)