Huskova pakt olympisch goud bij aerials

Frank (franklop)

Hanna Huskova is de winnares geworden van olympisch goud bij het freestyleskiën op de aeriels. De Wit-Russische wist enigzins verrassend de Chinese dames Xin Zhang en Fanyu Kong voor te blijven en pakt daarmee haar eerste olympische titel.

Huskova houdt daarmee de Wit-Russische score op dit onderdeel op 100% qua gouden medailles. Vier jaar geleden stond het onderdeel voor het eerst op het programma en toen won haar landgenote Alla Tsuper goud. Tsuper was ook nu van de partij in de finale, maar kwam bij de landing ter val en eindigde daardoor als vierde. Hetzelfde lot overkwam Laura Peel (Australië, vijfde) en Madison Olsen (Amerika, zesde).

Buiten Huskova (96,14 punten), bleef alleen Zhang goed staan bij de landing. Haar sprong had echter een lagere uitgangswaarde dan die van Huskova en daarom kwam ze slechts 0,62 punten tekort om het goud op te eisen. Kong had in de tweede run met 97,29 de hoogste score neergezet, maar had een slechte landing en kwam daarom niet verder dan het brons in een score van 70 punten.

Ondanks een lastige landing was er goud voor Huskova (Pro Shots/Action Images)
Ondanks een lastige landing was er goud voor Huskova (Pro Shots/Action Images)