Eindelijk goud skiester Hansdotter na zenuwslopende slalomfinale

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang gaat skiester Wendy Holdener na één run aan de leiding op de slalom bij de dames. De Zwitserse was vooraf een van de voornaamste uitdaagsters van topfavoriete en regerend kampioene Mikaela Shiffrin, die het erg zwaar had.

De 22-jarige Shiffrin, ook al drie keer op rij wereldkampioene, stond voorafgaand aan de wedstrijd flink over te geven. Daar werd na afloop nog over gepraat op de Amerikaanse TV: "Het voelde niet als zenuwen, maar als een virus", legde Shiffrin uit.

De Amerikaanse kwam gezien haar fysieke gesteldheid nog tot een redelijke tijd, vierde op 0,48 tellen van Holdener. Tussen de twee stonden twee Zweedse dames: Frida Hansdotter op 0,20 seconden en haar verrassende landgenote Anna Swenn-Larsson op 0,40.

Petra Vlhova, gedeeld twaalfde op 2,23 seconden, viel namens Slowakije zwaar tegen. Holdener's landgenote Michelle Gisin was eveneens zeer teleurstellend: slechts achttiende op 2,54 tellen.

Om 05.15 uur gaat de tweede run in Pyeongchang van start.

Update 06.05 uur
De 20-jarige Oostenrijkse Katharina Gallhuber, negende na run één, was in de tweede run de eerste die écht indruk maakte, door met een werkelijk heerlijke run de leiding over te nemen. Landgenote Bernadette Schild vestigde zich ondanks een grote fout op de tweede plek, maar wel op 1,23 seconden achterstand.

Met nog vier dames te gaan stond Gallhuber nog altijd bovenaan en dus begon ineens een zeer verrassende medaille enigszins realistisch te worden. Topfavoriete Shiffrin faalde vervolgens en nadat Swenn-Larsson het ook niet haalde was de stunt al binnen: Gallhuber pakte minstens brons.

Hansdotter mocht als voorlaatste naar beneden en de Zweedse nam dan toch de leiding over. Holdener maakte er een zenuwslopende strijd om goud van, kwam meetpunt na meetpunt enkele honderdsten tekort...en eindigde 0,05 seconden achter Hansdotter met zilver. Voor de 32-jarige Zweedse is het na een vijfde plaats op de Spelen en zilver plus twee keer brons op WK's eindelijk de eerste grote gouden medaille.

Hansdotter slalomt zich een weg naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Hansdotter slalomt zich een weg naar olympisch goud (Pro Shots/Action Images)