Zwitserse curlers naar halve finales met laatste steen, extra wedstrijd nodig

heywoodu

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is de groepsfase van het gemengd dubbeltoernooi in het curling zondag afgerond. Althans, dat is het geval met de geplande wedstrijden, want er is nog een extra wedstrijd nodig voor de laatste plek in de halve finales.

Zwitserland en Rusland, beiden goed voor vier zeges, namen het tegen elkaar op. Dat werd een zeer spannende strijd tussen wereldkampioenen Jenny Perret en Martin Rios en het Russische duo Anastasia Bryzgalova en Alexander Krushelnitskiy, die dankzij vier punten in het derde end lang op weg leken naar de winst.

Een overwinning zou voor beiden een zekere plek in de halve finales betekenen en dus werd het zeer spannend toen Zwitserland in de buurt kwam. Met nog één end te spelen stond het 6-8 voor de Russen, terwijl Zwitserland met één steen te spelen voor een keuze stond: de twee punten die ze hadden nemen en voor een extra end gaan, of mogelijk in één klap de winst pakken, met het risico dat het ook een nederlaag kon worden.

Perret en Rios besloten voor de aanval te kiezen en dat pakte perfect uit. Perret schoof de steen perfect richting het huis, tikte een Russische steen weg en bracht Zwitserland zo de 9-8 overwinning en een plek in de halve finales. 

Rusland mag zich ook bij de laatste vier melden: doordat China van Noorwegen won kwamen beide landen, net als Rusland, op vier zeges uit. De Russen wonnen van zowel China als Noorwegen en pakten op onderling resultaat de derde plek.

China gaat om 12.05 uur op herhaling tegen het Noorse toekomstige echtpaar Kristin Skaslien/Magnus Nedregotten, met als inzet een plek in de halve finales. De winnaar van die wedstrijd speelt in de halve eindstrijd tegen Canada. Zwitserland en Rusland nemen het maandag weer tegen elkaar op.

Canada won de laatste groepswedstrijd met 7-3 van Zuid-Korea, terwijl Finland het toernooi met hun eerste zege afsloot door de VS met 7-5 te verslaan.

Kaitlyn Lawes uit Canada veegt John Morris en zichzelf met 7-3 langs Zuid-Korea (Pro Shots/Action Images)
Kaitlyn Lawes uit Canada veegt John Morris en zichzelf langs Zuid-Korea (Pro Shots/Action Images)