Biatlete Dahlmeier maakt olympische favorietenrol volledig waar

heywoodu

Biatlete Laura Dahlmeier heeft zich voor het eerst in haar al zo succesvolle loopbaan laten kronen tot winnares van olympisch goud. De 24-jarige Duitse, vorig jaar goed voor zilver en vijf keer goud op het WK, schreef in Pyeongchang de sprint op haar naam.

Het format van de sprint is als volgt: 7,5 kilometer, met twee schietbeurten, liggend en staand. Elke misser levert een strafronde op, en de atlete met de snelste tijd aan de finish pakt het goud. Dat werd een spannende strijd tussen de Noorse Marte Olsbu en de Tsjechische Veronika Vitkova, die beiden één misser lieten noteren. De Noorse Olsbu bleek anderhalve seconde sneller dan Vitkova en pakte zo de leiding.

Dahlmeier was op dat moment nog onderweg en had het liggend schieten al foutloos afgesloten. Ze leek niet in haar traditioneel sterke langlaufvorm, maar bij het staand schieten bleef ze wederom foutloos, waardoor ze aan de finish 24 seconden onder Olsbu's tijd kon duiken. Dat leek al goed voor een medaille, maar het was nog lang niet voorbij.

Meerdere favorieten lieten de kans om Dahlmeier te verslaan echter liggen en haalden zelfs het podium niet. Darya Domracheva uit Wit-Rusland (twee missers) eindigde als negende, de Slowaakse Anastasia Kuzmina - die haar derde opeenvolgende gouden medaille wilde pakken - ging drie keer de fout in en werd toch nog knap dertiende, vooral dankzij de snelste langlauftijd van allemaal.

Niemand kwam meer aan Dahlmeier's tijd en dus mocht ze voor het eerst olympisch goud ontvangen. Daar zit overigens ook een keerzijde aan: Dahlmeier liet al vaak doorschemeren dat olympisch succes in Pyeongchang mogelijk genoeg zou zijn om haar carrière mee af te sluiten.

Dahlmeier zet de tijd neer die uiteindelijk goed blijkt voor olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Dahlmeier zet de tijd neer die uiteindelijk goed blijkt voor olympisch goud (Pro Shots/Action Images)