Eerste olympisch goud gaat naar langlaufster Kalla

heywoodu

Langlaufster Charlotte Kalla heeft de eerste gouden medaille van de Olympische Spelen van Pyeongchang gewonnen. De 30-jarige Zweedse was met afstand de beste op de skiatlon - 7,5 kilometer klassiek, 7,5 kilometer vrije stijl - en pakte na goud in Vancouver (10km vrije stijl) en goud in Sochi (estafette) haar derde olympische titel.

In de eerste honderden meters nam Kalla het heft in handen, waarna de Duitse Victoria Carl dat enige tijd overnam, zonder dat er serieuze verschillen gemaakt werden. Ook titelfavoriete Marit Bjørgen meldde zich aan de kop en toonde op de afdalingen aan prima wax onder de ski's te hebben, maar ontsnappen kon ze nog niet. Na 7,5 kilometer klassieke stijl werd de pitstop gemaakt om van ski's te wisselen: voor de vrije stijl zijn immers andere ski's nodig. 

Bij het ingaan van deel twee van de wedstrijd zagen we een kopgroep van tien dames, waar alleen de Noorse Ragnhild Haga als topper ontbrak. De Zweedse dames - waar rappe sprintster Stina Nilsson langzaam moest lossen - en hun Noorse rivalen probeerden het tempo te dicteren, terwijl ook Nathalie von Siebenthal uit Zwitserland en de Russische Natalia Nepryaeva zich voorin meldden, maar met een kilometer of drie te gaan waren er nog altijd een kleine tien dames bij elkaar.

Met 2,5 kilometer te gaan trok Kalla plotseling ten strijde en dus was het wachten op de reactie van Bjørgen. De Noorse ging gelijk in de achtervolging, met de pas 20-jarige Zweedse Ebba Andersson en de Finse Krista Pärmäkoski achter zich aan, gevolgd door Von Siebenthal. Twee van de sterkste niet-Scandinavische dames in het veld, Jessica Diggins (VS) en Teresa Stadlober (Oostenrijk), leken te moeten lossen.

Met de laatste meters in zicht was één ding duidelijk: Kalla werd de eerste olympisch kampioene van de Spelen in Pyeongchang en niks kon haar nog stoppen. Bjørgen schudde Pärmäkoski van zich af en pakte zilver, terwijl de Finse 0,8 seconden overhield om de jonge Andersson te verslaan in de strijd om het brons.

Bjørgen schreef wel een stukje geschiedenis: met haar zilveren medaille komt ze op elf stuks uit, zes keer goud, vier keer zilver en één keer brons. Daarmee is ze nu in haar eentje de meest succesvolle vrouwelijke winterolympiër ooit.

Kalla komt solo over de streep en pakt het olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Kalla komt solo over de streep en pakt het olympisch goud (Pro Shots/Action Images)