Cavendish sprint naar winst in Dubai, Groenewegen leiderstrui kwijt na straf van jury

H.Vviv

Mark Cavendish heeft de derde etappe van de Ronde van Dubai gewonnen. De Brit van Dimension Data was in de massasprint te snel voor Nacer Bouhanni en Marcel Kittel. Dylan Groenewegen kwam als tiende over de streep. Bovendien kreeg de Nederlander van LottoNL-Jumbo een tijdstraf van twintig seconden en verloor daardoor de leiderstrui aan Elia Viviani.

Na dertig kilometer zou er een kopgroep ontstaan van vier renners: Mark Christian (Aqua Blue Sport), Loïc Vliegen (BMC), Quentin Valognes (Novo Nordisk) en Simone Bevilacqua (Wilier Triestina-Selle Italia). Het viertal kreeg een maximale voorsprong van drie minuten op het peloton waar LottoNL-Jumbo het tempo aangaf in het peloton.

Met nog zeventig kilometer te gaan zou Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors het in waaiers trekken. Cavendish zou niet in de eerste waaier zitten, net zoals Groenewegen die te maken had met pech. De winnaar van de eerste etappe kon via de ploegleiderswagen terugkeren in de eerste groep. Na de etappe zou blijken dat hij te veel hulp kreeg van een auto, waarvoor hij tijdstraf kreeg van twintig seconden.

Doordat de wind niet strak genoeg was zouden Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors het tempo in het peloton weer laten zakken. Daardoor zouden alle groepjes weer komen aansluiten bij het eerste peloton. De kopgroep van vier was inmiddels al teruggepakt. Met nog iets minder dan dertig kilometer zou Tom Bohli van BMC in de aanval gaan. De Zwitser hield het vijftien kilometer vol en werd daarna gegrepen door het peloton.

Dat was het moment voor Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors om het tempo te verhogen in het peloton. Quick Step-Floors zou de sprint aantrekken voor Viviani, de winnaar van de etappe van woensdag, kwam niet verder dan de zesde plaats. In de laatste honderd meters had Cavendish de beste sprint na 183 kilometer. Voor de Brit was het zijn eerste overwinning van het seizoen.