Noorse curlers verrassen Canada op Spelen, Zwitsers winnen kraker

heywoodu

In Pyeongchang zijn de Olympische Winterspelen donderdag dan echt van start gegaan. Na de nodige trainingen op woensdag trapte het curlingtoernooi voor de gemengde dubbels donderdag af met de eerste vier groepswedstrijden.

De liefhebber kreeg gelijk een paar heerlijke potjes curling te zien, te beginnen met Canada - Noorwegen. Het Canadese team bestaat uit Kaitlyn Lawes en John Morris, en om de kracht van het Canadese curling aan te geven: Lawes won in 2014 olympisch goud bij de dames, Morris in 2010 bij de mannen, en beiden plaatsten zich op de eigen trials niet voor de Spelen in het reguliere curling.

Lawes en Morris speelden tegen Kristin Skaslien en Magnus Nedregrotten, die met drie punten in het tweede end vroeg een voorsprong namen. Canada sloeg gelijk terug met drie punten, maar in het tweede deel van de wedstrijd had Noorwegen de overhand. Vooral Morris speelde relatief erg zwak en dat brak Canada op: Noorwegen won verrassend met 9-6 van de topfavoriet voor goud.

Matt en Rebecca Hamilton uit de Verenigde Staten speelden tegen de 'neutrale' en dus Russische Anastasia Bryzgalova (gratis tip: Google) en Alexander Krushelnitskiy. Matt Hamilton zorgde voor enige hilariteit door hard onderuit te gaan, wat hem een high five van Krushelnitskiy en de Canadees Morris en een lach van Bryzgalova opleverde. Broer en zus Hamilton wonnen uiteindelijk wel: 9-3.

Anastasia Bryzgalova namens de 'Olympic Athletes from Russia' (Pro Shots/Action Images)
Anastasia Bryzgalova namens de 'Olympic Athletes from Russia' (Pro Shots/Action Images)

Wereldkampioen Zwitserland, met Jenny Perret en Martin Rios, moest alles uit de kast trekken om Wang Rui en Ba Dexin uit China te verslaan. Door wat chaos in het laatste end - een steen werd door Rios en Ba aangeraakt, waardoor men de meetapparatuur er niet bij pakte en er geen beslissing genomen kon worden - moest een extra end gespeeld worden. Daarin toverde Rios een prachtshot op het ijs, wat Wang daarna nog eens dunnetjes overdeed. Perret maakte het echter af met nog een fraaie steen en Zwitserland won met 7-5.

Ook de Zuid-Koreanen konden gelijk al juichen voor de jonge Jang Hye-ji en haar partner Lee Ki-jeong. Zij speelden tegen Oona Kauste en Toni Rantamäki uit Finland, waarbij vooral Kauste zeer zwak begon. Het Koreaanse duo nam een 5-0 voorsprong, maar zag Finland plots terugkomen tot 5-4. In het zevende end sloegen Jang en Lee alsnog hard toe met vier punten, waarmee het gelijk gespeeld was: 9-4.

Om 12.05 uur Nederlandse tijd begint de tweede draw, met nog weer vier groepswedstrijden.

Matt Hamilton denkt er nog even over na (Pro Shots/Action Images)
Matt Hamilton denkt er nog even over na (Pro Shots/Action Images)