3 jaar cel geëist voor overval supermarkt

Monique Verlind (DJMO)

3 jaar cel (waarvan 8 maanden voorwaardelijk). Dat eist het OM tegen de 47-jarige Hagenaar die ervan verdacht wordt op 24 oktober vorig jaar een supermarkt aan de Haagse Hildo Kroplaan te hebben overvallen.

Dinsdagavond 24 oktober 2017 kregen de kassières en het winkelend publiek van deze supermarkt de schrik van hun leven. Een man met een panty over zijn hoofd en zwaaiend met een vuurwapen riep: “Dit is een overval. Iedereen liggen. Maak je kassa open”. Hij liep naar een kassière toe en zei haar dat ze het geld in een rode plastic tas moest stoppen.

Trillend overhandigde de kassière hem wat briefgeld maar een vrouw bij de kassa zei: “Ik ga niet liggen voor jou met je neppistool” en gaf hem een trap tegen zijn rechterbeen. Een man die bij een andere kassa verstopt zat, begon snoep naar de overvaller te gooien, waarop deze de winkel uit rende.

De vrouw en nog een andere klant renden achter hem aan. Zij wist hem te volgen tot bij een verzorgingshuis waar hij zich in de bosjes verstopte. Inmiddels was de politie gewaarschuwd en gearriveerd. Zij troffen de hevig transpirerende verdachte in de bosjes aan, met naast hem een pantykous, een rode plastic tas en een neppistool.

“Door het heldhaftige optreden van de vrouw zou je kunnen denken dat iedereen wel wist dat een nepvuurwapen betrof”, aldus de officier van justitie op zitting. “Maar de meeste klanten en medewerkers hebben zeer angstige momenten beleefd. Trillend en bang op de grond liggend vanwege een agressieve junk die geld nodig heeft voor zijn volgende shot”.

Het OM eist dan ook 36 maanden cel voor deze overval met een neppistool. Acht maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Een van de voorwaarden is dat hij zich maximaal een jaar lang laat behandelen in een gesloten kliniek voor zijn verslaving en zijn antisociale persoonlijkheidsstoornis. Zo niet, dan gaat hij wat het OM betreft alsnog acht maanden de cel in.