Geen nieuwe olympische sporten in 2022

heywoodu

Er zullen definitief geen nieuwe sporten worden toegevoegd aan het programma van de Olympische Winterspelen in 2022 in Beijing. Dat zegt Juan Antonio Samaranch, coördinator tussen het Internationaal Olympisch Comité en de organisatie van Beijing 2022.

"Beijing heeft niet om nieuwe sporten gevraagd. Daar zijn we blij mee en wij zullen geen voorstel indienen", aldus Samaranch tijdens de IOC-sessie in Pyeongchang. Er zijn op het moment drie internationale wintersportbonden die volledig door het IOC erkend zijn, maar waarvan de sporten niet olympisch zijn. Het gaat daarbij om de bonden voor bandy, ijsklimmen en alpinisme, ook wel bekend als ski mountaineering.

Met name die laatste bond had gehoopt dat de sport over vier jaar op de Spelen te zien zou zijn, maar dat zit er dus niet in. Wel lijkt het zeer waarschijnlijk dat nieuwe onderdelen op het programma geplaatst zullen worden, met onder meer de teamsprint in het schaatsen en de single mixed estafette in het biatlon als grote kandidaten, net als de noordse combinatie voor vrouwen - ondanks het feit dat er pas dit seizoen voor het eerst serieuze internationale wedstrijden voor vrouwen gehouden worden, met voornamelijk meiden van 15-16 jaar.

Shorttrack was in Albertville in 1992 de laatste nieuw toegevoegde sport aan het winterprogramma, hoewel curling in 1998 terugkeerde na een afwezigheid van 74 jaar: voor Nagano 1998 stond het alleen bij de eerste Winterspelen, in Chamonix in 1924, op het programma. Atletiekfans hopen dat veldlopen ooit op de Winterspelen te zien zal zijn, terwijl er ook stemmen opgaan om veldrijden op de Spelen te krijgen.