IOC wil Jeugd Olympische Spelen in Afrika, concurrentie voor Rotterdam

heywoodu

Als het aan het Internationaal Olympisch Comité ligt worden de Jeugd Olympische Spelen van 2022 in Afrika gehouden. Ook het jaartal is nieuw: op de IOC-sessie in Pyeongchang besloot men toch af te zien van een verplaatsing naar 2023, wat de start moest zijn van een nieuwe cyclus.

Het IOC wilde de Jeugdspelen, dit jaar gehouden in Buenos Aires, voortaan in niet-olympische jaren houden. Dat moest beginnen met het verplaatsen van de Zomerspelen van 2022 naar 2023, terwijl de Winterspelen naar 2025 verschoven werden. Of die nu alsnog in 2024 gehouden worden is nog niet bekend.

Wat 2022 betreft heeft Rotterdam al laten weten interesse te hebben in de organisatie. Het IOC lijkt echter enthousiaster te worden van een andere optie: Afrika. "Het is tijd voor Afrika", liet IOC-president Thomas Bach zelfs weten. De Botswaanse hoofdstad Gaborone heeft al interesse getoond en de lokale autoriteiten kwamen ook met de suggestie om het gezamenlijk met Zuid-Afrika en Angola te organiseren.

Het IOC lijkt vooral onder de indruk van Senegal. Leden van het IOC hebben al een bezoek gebracht aan hoofdstad Dakar, waar men zeer positief was over de al bestaande faciliteiten en de toegezegde steun van de Senegalese overheid. Wanneer de Jeugdspelen van 2022 toegewezen worden is nog niet bekend.

Van de Afrikaanse IOC-leden kwam in Pyeongchang veel steun voor het plan, uiteraard. "Het zou een droom zijn die uitkomt", aldus de Ethiopische Dagmawit Berhane. Aïcha Garad Ali uit Djibouti liet weten dat het tijd wordt voor de rest van de wereld om Afrika te 'ontdekken', terwijl Habu Gumel namens Nigeria zei dat het Afrika's tijd is.

"Als de tijd rijp is, geloof ik dat het een geweldig evenement zal worden", aldus Gumel. De Keniaanse atletieklegende Paul Tergat gaf aan het met zijn Nigeriaanse collega eens te zijn. En Beatrice Allen: "Als iemand uit Gambia kan ik je vertellen dat Senegal een zeer ontwikkeld land is. Ze hebben een rijke cultuur, heel Afrika zou ze steunen en ik weet zeker dat ze de Jeugdspelen kunnen organiseren".