Boksen mogelijk van Spelen getrapt na kiezen maffiabaas als president

heywoodu

Het zou zomaar kunnen dat boksen relatief kort voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo van het programma gegooid wordt. De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft gewaarschuwd dat boksbond AIBA zeer snel problemen op moet gaan lossen.

Het grootste probleem is dat AIBA onlangs de Oezbeek Gafur Rakhimov verkoos tot interim-president. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, ware het niet dat de beste man er van wordt verdacht een van de meest invloedrijke maffiabazen in Centraal-Azië te zijn. Rakhimov's genoemde doel binnen AIBA: de corruptie tegengaan en voor meer transparantie zorgen, maar daar trapt Bach niet in. 

Paquerrette Girard-Zappelli is namens het IOC een onderzoek begonnen naar het reilen en zeilen bij AIBA, een bond die de FIFA er bij tijd en wijlen uit doet zien als een keurig clubje nette mensen. Naast Rakhimov's verkiezing spelen er ook problemen rond corrupte scheidsrechters, doping en financiën. Zo heeft het IOC de uitspraak van AIBA dat tijdens de Spelen van Rio in 2016 geen enkel gevecht beïnvloed werd door matchfixers nog altijd niet geaccepteerd.

In Rio werden de nodige gevechten op opvallende wijze beslist. Zo was de Kazach Vassily Levit in de zwaargewichtfinale een klasse apart tegen Evgeny Tishchenko, maar de Rus werd prompt aangewezen als olympisch kampioen. De Ier Michael Conlan domineerde in de kwartfinales van het bantamgewicht tegen Vladimir Nikitin, maar zag tot zich grote woede hoe de Rus op onverklaarbare wijze uitgeroepen werd tot winnaar.

Wanneer een besluit genomen wordt over een eventuele uitsluiting van boksen op de Spelen van 2020 is nog niet bekend. Overigens liet Bach weten dat ook het boksprogramma op de Jeugd Olympische Spelen van dit jaar, in het Argentijnse Buenos Aires, op de tocht staat om dezelfde redenen.