Farage: EU vernederde Ierland

Mick (Philosocles)

De Britse voormalige UKIP-leider Nigel Farage heeft zaterdag in Dublin de Ieren opgeroepen om in opstand te komen tegen de Europese Unie. Volgens hem heeft de EU Ierland vernederd na het klappen van de zogeheten Celtic Tiger-zeepbel in 2008. Toen moest het land na een periode van onstuimige groei met miljardenleningen worden gered.

Farage sprak op een conferentie van de eurosceptische EFD-fractie van het Europees Parlement. Daarin werd opgeroepen tot een zogenaamde Irexit. De EFD heeft geen Ierse parlementsleden, en dat moet volgens Farage bij de verkiezingen van 2019 drastisch veranderen. Zijn eigen UKIP leidde Groot-Brittannië vanuit het Europees Parlement bijna eigenhandig naar het Brexit-referendum van 2016.

De voormalig UKIP-voorman herinnerde zijn toehoorders aan de jarenlange bezuinigingen die de Trojka - de Europese Commissie, de ECB en het IMF - het land in de nasleep van de crisis oplegde. Die volgde op een vastgoedbubbel die aan het begin van de eeuw hard begon te groeien maar tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 ook weer hard uit elkaar spatte. Dat leidde tot hoge werkloosheid en een forse economische krimp.

De Duitsers
"Pas een paar jaar geleden hadden jullie nog de onwaardigheid dat jullie eigen budget eerst langs de Duitsers moest voordat jullie eigen parlement er nog iets over mocht zeggen", aldus Farage.

De eurosceptische politicus wees er ook op dat Ierland inmiddels een (lichte) netto-betaler aan het EU-budget is geworden. "Jullie premier zei in Straatsburg dat Ierland best nog wat meer kan betalen. Zijn jullie daar soms blij mee?"

Volgens Farage schildert de media Ierland onterecht af als pro-EU. Hij denkt dat dit weliswaar geldt voor politici en zakenlui, maar niet voor de inwoners. Daarbij profiteren vooral overheidslieden van het geld dat Ierland naar Brussel stuurt, aldus Farage.

Harde Brexit
Volgens critici was Farage echter helemaal niet in Dublin omdat hij het zo goed met de Ieren voorheeft. Het zou hem er vooral om gaan dat een Irexit een zogeheten harde Brexit mogelijk maakt. Immers, als Ierland de EU verlaat verdwijnt het probleem van de EU-buitengrens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek als sneeuw voor de zon. Die grens moet open blijven volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord, dat ook door Londen en Dublin is ondertekend.

De Ierse bevolking lijkt bovendien niet in dezelfde mate warm te lopen voor een EU-exit als hun oosterburen. Ze zijn eerder geneigd hun eigen politici de schuld te geven van de crisis en de economische malaise, dan de EU. Circa 80 procent van de bevolking zou achter voortzetting van het EU-lidmaatschap staan.

Dat is deels te verklaren doordat het land er tijdens dat lidmaatschap per saldo flink op vooruit is gegaan, maar ook door de situatie waarin de Britse politiek na het Brexit-referendum terecht is gekomen. Daarnaast speelt vermoedelijk het besef mee dat Ierland na een Irexit van diezelfde Britten afhankelijk zou zijn. Dat is met het oog op de Ierse onafhankelijkheidsstrijd aan het begin van de vorige eeuw en het geweld over Noord-Ierland aan het eind, geen heel erg populair idee.