Tweede veldrittitel Iserbyt bij de beloften

Frank (franklop)

Eli Iserbyt is voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden bij de beloften. De Belg, in Nederland beter bekend als de vriend van Puck Moonen, was op het loeizware parcours in Valkenburg de sterkste. Een kleine halve minuut achter Iserbyt behaalde Joris Nieuwenhuis de zilveren medaille, voor de Fransman Yann Gras.

De start was voor Nieuwenhuis, die in de eerste ronde wegreed bij de rest van het veld. In de tweede ronde kwam de uittredende wereldkampioen ten val, waardoor Eli Iserbyt wist aan te sluiten. Door schoenproblemen na de val moest Nieuwenhuis een gaatje laten op de Belg, die zag dat zijn grootste concurrent Tom Pidcock al een halve minuut achter lag.

Iserbyt zag zijn voorsprong groeien naar twintig seconden, nadat Nieuwenhuis zijn schoen moest wisselen in de materiaalzone. Achter Nieuwenhuis was het de verrassende Fransman Yann Gras die op de derde plek rondreed. Pidcock leek zijn favorietenstatus totaal niet waar te maken met een grote foutenlast en het podium was daardoor al snel buiten bereik. Vooraan kwam Iserbyt ten val, maar zijn voorsprong bleef groot genoeg om niet in de problemen te komen. 

Nieuwenhuis zag dat Gras aansluiting wist te vinden bij het ingaan van de slotronde en daarbij ontstond een boeiende strijd om het zilver. Iserbyt zag zijn tweede wereldtitel bij de belofen niet meer in gevaar komen en kwam na vijftig minuten solo over de streep. Halverwege de slotronde was Nieuwenhuis weer weggereden bij Gras en gaf Nederland alweer de vierde medaille tijdens dit WK. Gras haalde de bronzen medaille binnen.