Sporttribunaal CAS: 28 Russen niet meer geschorst, resultaten teruggezet

heywoodu

Sporttribunaal CAS heeft donderdag een van de belangrijkste uitspraken van de afgelopen jaren gedaan, wat de sportwereld betreft. Van maar liefst 28 Russische sporters zijn de door het Internationaal Olympisch Comité opgelegde straffen ongedaan gemaakt.

In totaal trokken 39 Russen naar CAS, om hun straf aan te vechten. Vanwege mogelijke betrokkenheid bij het Russische staatsdopingschandaal werden ze allemaal uit de uitslagen van de Spelen van Sochi in 2014 geschrapt, terwijl de sporters ook allemaal voor het leven geschorst werden van de Olympische Spelen.

Van 28 van de sporters zijn de straffen volledig ongedaan gemaakt. Ze zijn niet langer geschorst voor wat dan ook, en al hun resultaten van de Spelen in Sochi worden in ere hersteld. Dat betekent dat onder meer olympisch kampioenen Alexander Tretiakov (skeleton) en Alexander Legkov (langlaufen) hun goud terug zullen krijgen. Alle mannelijke langlaufers en de volledige schaatsploeg worden terug in de uitslagen gezet.

Voor elf sporters is het wat minder vrolijk. Onder anderen dubbel olympisch bobsleekampioen Alexander Zubkov en zijn mannen blijven geschorst voor de Spelen van deze maand - hoewel ze toch al gestopt waren - en hun resultaten van de Spelen in Sochi blijven geschrapt. Het CAS oordeelde dat voor deze elf sporters wel voldoende bewijs was van vals spel, in tegenstelling tot de 28 andere sporters.

De volledige lijst met sporters en het al dan niet in ere herstellen van hun resultaten is hier te vinden. Het gaat daarbij overigens alleen om de vorig jaar al door het IOC geschorste atleten. Vorige week werden ook veel Russen geschorst, waaronder (gouden) medaillekandidaten als biatleet Anton Shipulin, langlaufer Evgeniy Ustiugov en schaatser Denis Yuskov, maar daar ging deze zaak bij CAS niet over.

Sporttribunaal CAS: 28 Russen niet meer geschorst, resultaten teruggezet (Pro Shots / Gepa)
Sporttribunaal CAS: 28 Russen niet meer geschorst, resultaten teruggezet (Pro Shots / Gepa)