Ook Boerenveen wil vrijspraak decembermoorden

Redactie

In navolging van Desi Bouterse wil ook voormalig bataljonscommandant Etienne Boerenveen dat de Surinaamse krijgsraad hem vrijspreekt van betrokkenheid bij het doden van vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder twintig jaar gevangenisstraf tegen hem, net als tegen Bouterse.

In een uitgebreid pleidooi probeerde zijn advocaat Frank Truideman dinsdag de krijgsraad ervan te overtuigen dat Boerenveen niets wist van de plannen om de vijftien te doden. Eerder had de aanklager juist verklaard dat de executie in een uitgebreid draaiboek was voorbereid en dat Boerenveen er daarom van af had moeten weten.

De advocaat legde uit dat hoewel Boerenveen destijds bataljonscommandant was, hij niet tot de top van het militair gezag behoorde. Hij behoorde ook niet tot de groep van zestien officieren die in 1980 onder leiding van huidig president Desi Bouterse de macht overnam in Suriname.

Vertrouweling

Boerenveen is wel een vertrouweling van Bouterse en is momenteel president-commissaris van Staatsolie, een van de belangrijkste Surinaamse staatsbedrijven. Bouterse, nu president van Suriname, is de hoofdverdachte in het proces.

De advocaat van verdachte Arthy Gorré heeft de krijgsraad dinsdag gevraagd zijn zaak uit te stellen, omdat Gorré ernstig ziek is. Hij zou zo ziek zijn dat hij niet in staat is de advocaat te ondersteunen bij het schrijven van het pleidooi. De krijgsraad zal hierover later een besluit nemen.

Ook Boerenveen wil vrijspraak decembermoorden
Ook Boerenveen wil vrijspraak decembermoorden (Foto: ANP)