Excentrieke Zweed wint big air-goud op X-Games

heywoodu

Freestyleskiër Henrik Harlaut heeft op de Winter X-Games in Aspen het goud gewonnen op de big air, de derde keer dat hij dat voor elkaar krijgt. De excentrieke 26-jarige Zweed, bekend van zijn grote dreadlocks en op de knieeën hangende broeken, klopte de Noorse slopestylekampioen Øystein Bråten en uittredend big air-kampioen James Woods uit Groot-Brittannië.

De dames werkten de slopestyle af, waar met de piepjonge Estse Kelly Sildaru 's werelds beste slopestyleskiester geblesseerd toe moest kijken. De winst ging naar de Amerikaanse Maggie Voisin, die in 2014 als 15-jarige naar de Olympische Spelen mocht, maar kort voor het begin geblesseerd raakte en af moest haken. In Aspen pakte ze haar eerste X-Games-goud, voor de Britse Isabel Atkin en de pas 15-jarige Zweedse Jennie Lee Burmansson, ook een grote kandidate op olympisch eremetaal in Pyeongchang.

Harlaut's winnende run (Bron: YouTube)

Voisin's winnende run (Bron: YouTube)

Voor de snowboarders stond bij de mannen ook de slopestyle op het programma. Het was de 18-jarige Noor Marcus Kleveland die zijn prestatie van vorig jaar herhaalde: na zilver op de big air pakte hij wederom goud op de slopestyle. Kleveland versloeg de Canadees Darcy Sharpe en diens landgenoot Mark McMorris, de drievoudig kampioen die voor de achtste keer op rij een medaille pakte.

Kleveland's winnende run (Bron: YouTube)

Op de big air bij de snowboardsters ging de Oostenrijkse wereldkampioene Anna Gasser er met de winst vandoor. Nadat ze vorig jaar zilver pakte versloeg Gasser dit keer de pas 16-jarige Japanse Reira Iwabuchi en de Amerikaanse Jamie Anderson, die eerder op de X-Games met goud al haar negende slopestylemedaille op rij pakte.

Tot slot doken de vrouwen op hun snowboard de superpipe in en dat werd een Amerikaans feest. Niet verrassend, aangezien het wellicht het sterkste onderdeel is van de sowieso bijzonder sterke Amerikaanse ploeg. Chloe Kim is weliswaar nog maar 17 jaren jong, ze won na 2015 en 216 al haar derde gouden medaille door landgenotes Arielle Gold en Maddie Mastro voor te blijven.

 

Kim's winnende run (Bron: YouTube)

Ook met de snowbikes werd gestreden om goud (Bron: YouTube)