Advocaat Bouterse aan zet in Decemberproces

Redactie

Het Decembermoordenproces in Suriname gaat maandag een nieuwe fase in. De advocaat van hoofdverdachte Desi Bouterse, Irvin Kanhai, zal reageren op de twintig jaar cel die het Openbaar Ministerie (OM) tegen de huidige president van Suriname heeft geëist.

Het proces gaat over de moorden in december 1982 op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime onder leiding van Bouterse. Zij waren prominente inwoners van Suriname, zoals advocaten, journalisten en een vakbondsleider.

Hugo Essed, vertegenwoordiger van de nabestaanden van de slachtoffers, houdt er rekening mee dat Kanhai uitgebreid de tijd neemt om de onschuld van Bouterse te bewijzen. "Hij kan dat doen door de betrouwbaarheid van de rechterlijke macht in twijfel te trekken en het politiek te maken. Maar het kan ook zijn dat hij juist minder agressief te werk gaat en misschien wel een halve spijtbetuiging doet."

Tijdens verscheidene zittingen in de afgelopen maanden heeft het OM tegen acht andere verdachten ook twintig jaar cel geëist. Vrijspraak is er er voor acht geëist, terwijl verdachte Ruben Rozendaal tien jaar hoorde eisen. Een maand na deze voor hem teleurstellende eis van het OM heeft hij zelfmoord gepleegd.

Advocaat Bouterse aan zet in Decemberproces
Advocaat Bouterse aan zet in Decemberproces (Foto: ANP)