Skiester Shiffrin faalt en geeft zege weg

heywoodu

Skiester Mikaela Shiffrin heeft de laatste slalom voor de Olympische Spelen bepaald niet lekker afgesloten. De Amerikaanse domineert het onderdeel al jaren, maar in het Zwitserse Lenzerheide ging het fout.

Zoals gewoonlijk stond Shiffrin na de eerste run weer ruim bovenaan, 0,65 seconden voor de Zwitserse Wendy Holdener. De Zwitsers hoopten voor eigen publiek voor het eerst in vijftien jaar weer eens een slalomzege bij de dames te zien, maar dan was een wonder nodig.

Dat wonder kwam er ook, want Shiffrin ging in haar laatste run met een grote voorsprong op de klokken de fout in en eindigde kansloos als laatste. Toch kon het thuispubliek niet echt juichen, want een mindere tweede run van Holdener bracht haar uiteindelijk 'slechts' de derde plek, al haar zoveelste podiumplaats zonder zege.

De winst was voor de Slowaakse Petra Vlhova, een van de zeer weinigen die het Shiffrin in de afgelopen jaren zo nu en dan moeilijk kon maken. Ze steeg van plek zes naar de winst, 0,10 seconden voor de Zweedse Frida Hansdotter en 0,52 tellen voor Holdener.

Om Shiffrin's dominantie in de afgelopen jaren aan te geven kunnen we overigens even naar de statistieken kijken: sinds haar olympisch goud in 2014 werkte ze 34 slalomwedstrijden in de World Cup of op het WK af. Daarin haalde de Amerikaanse één keer de finish niet en werd ze een keer elfde, vijfde en vierde. Daar kwamen twee derde en tweede plekken bij en de overige 26 wedstrijden won ze allemaal.