McCarthy verslaat Viviani in Cadel Evans Great Ocean Road Race

H.Vviv

Jay McCarthy heeft de vierde editie van de Cadel Evans Great Ocean Road Race op zijn naam geschreven. De Australiër van Bora-hansgrohe versloeg in een sprint van 29 renners de Italiaan Elia Viviani en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey.

In het begin van de wedstrijd zouden vijf renners in de aanval gaan met daarbij Robbert De Greef. De Nederlander van Roompot – Nederlandse Loterij had het gezelschap van Alexander Porter en Sam Welsford (beide nationale selectie Australië), Pavel Kochetkov (Katusha – Alpecin) en Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport). Het vijftal zou een maximale voorsprong van zes minuten bij elkaar fietsen. De achtervolging in het peloton werd geleid door de WorldTour-teams Mitchelton-Scott, BMC en Quick-Step Floors.

Met nog zestig kilometer te gaan, volgden nog vier plaatselijke ronden, met telkens de beklimming van de Challambra Crescent. De koplopers hadden op dat moment nog een voorsprong op het peloton van vijf minuten.

Net voor de vierde en laatste beklimming van de Challambra Crescent zouden de koplopers gegrepen worden door het peloton. Op de laatste beklimming zou LottoNL-Jumbo het tempo aangeven en zo ontstond er een nieuwe kopgroep van negen man: Jay McCarthy, Daniel Oss, Daryl Impey, Johan Esteban Chaves, Dries Devenyns, Simon Gerrans, Robert Gesink, George Bennett en Pierre Latour.

De koplopers zouden nooit meer dan vijftien seconden krijgen van het uitgedunde peloton waar Sunweb met Sam Oomen en Michael Storer de achtervolging leidde. Met nog 500 meter voor de streep werd de kopgroep dan ook gepakt waarna McCarthy de sprint aanging. De Australiër van Bora-hansgrohe zou stand houden op de sterk opkomende Viviani. Daryl Impey, de winnaar van de Tour Down Under, zou als derde over de streep komen. Maurits Lammertink was met een achtste plaats de beste Nederlander, voor Robert Gesink die elfde zou worden.