Hoolwerf wint ONK op natuurijs; Jury deelt rode kaarten uit vanwege opstootje

TargaFlorio

Bart Hoolwerf heeft op de Weissensee in Oostenrijk het Open Nederlands Kampioenschap op natuurijs gewonnen. In de massasprint versloeg de 20-jarige schaatser zijn oudere broer Evert Hoolwerf. Op de derde plaats finishte Crispijn Ariëns. Vanwege duw- en trekwerk deelde de jury na afloop rode kaarten uit.

Winnaar Hoolwerf zou eigenlijk de sprint aantrekken voor Ariëns maar raakte zijn teamgenoot een kilometer voor het einde kwijt. Woolwerf profiteerde vervolgens van een chaotische sprint. Twee dagen geleden won Hoolwerf ook al een criterium op de Weissensee.

In de sprint vond duw- en trekwerk plaats tussen Gary Hekman, Simon Schouten en Arjan Stroetinga. Stroetinga ging onderuit en nam Rick Smit in zijn val mee. Na afloop van de wedstrijd ging het opstootje verder. De jury deelde daarvoor rode kaarten uit aan Schouten, Smit en Stroetinga. Laatstgenoemde kreeg zelfs twee rode kaarten. Of de rode kaarten invloed hebben op het mogen starten in de Alternatieve Elfstedentocht van woensdag is nog niet bekend.