'Zoenexcuus' op doping betrapte olympisch kampioen geaccepteerd

heywoodu

Atleet Gil Roberts is onder zijn dopingschorsing uitgekomen. De Amerikaan, winnaar van olympisch goud in Rio op de 4x400 meter, kreeg deze week te horen dat sporttribunaal CAS mee is gegaan in zijn verdediging.

Roberts werd betrapt op het maskeringsmiddel probenecid, maar zelf gaf hij aan dat 'gepassioneerd zoenen' met zijn vriendin daar de oorzaak voor was. Zijn vriendin, Alex Salazar, was een paar weken in India geweest en liep daar een sinusinfectie op. Een lokale arts gaf haar een medicijn en eenmaal thuis slikte ze dat ook nog een tijdje. Ze brak de capsule daarbij open, goot het spul in haar mond en spoelde het weg met water.

Zowel Salazar als Roberts gaven aan dat het op de bewuste dag, 24 maart, hetzelfde is gegaan: ze nam haar medicijn, de twee hebben daarna gepassioneerd gezoend en drie uur later stond de dopingcontroleur aan de deur. Het CAS heeft nu besloten de verdediging te accepteren, men acht het waarschijnlijk dat de aanwezigheid van probenecid daadwerkelijk veroorzaakt werd door het zoenen van zijn vriendin.

Roberts werd in mei geschorst voor de test, waarna het vonnis in 2017 teruggedraaid werd. Wereldantidopingautoriteit WADA stapte naar CAS om Roberts alsnog geschorst te krijgen, maar dat gaat nu dus niet door.