Oud-voetballer Van der Leegte vrij uit Amerikaanse cel

TargaFlorio

Tommie van der Leegte dacht een leuke vakantie te gaan houden in Miami maar de werkelijkheid was anders voor de voormalig voetballer van onder ander PSV, FC Twente en NAC Breda. Omdat Van der Leegte zijn identiteitspapieren niet op orde had werd hij urenlang verhoord en zelfs in een cel opgesloten.

Van der Leegte was vergeten dat een ESTA-formulier nodig was om naar Amerika te reizen dus kort voor vertrek had de Brabander dat nog samen met een stewardess ingevuld. Bij aankomst op de luchthaven van Orlando constateerde de douane vervolgens dat een pagina uit zijn paspoort ontbrak.

Van der Leegte: “Ik wist niet dat mijn zoontje van twee een pagina uit mijn paspoort heeft gescheurd. Daardoor werden ze helemaal gek daar.”

Ook had Van der Leegte niet ingevuld dat hij ooit in Irak was geweest terwijl foto's op zijn mobiele telefoon het tegendeel bewezen.

Van der Leegte: “Kijk als ik dat wel invul, dan mag je Amerika niet in. Mijn paspoort is drie jaar oud en ik ben zes à zeven jaar geleden naar Irak geweest. Ik denk dat ik door een man of vijftien ben verhoord. Tien keer gefouilleerd. Ik moest op een gegeven moment mijn handen in de lucht steken en zweren dat ik de waarheid sprak.”

Na een verhoor van zeven uur werd Van der Leegte afgevoerd naar een gevangenis.

Van der Leegte: “Maar toen begon de ellende. Ik werd in de boeien geslagen, drie kwartier in een busje gezet en toen gingen de poorten van de gevangenis open. Dan gaan die poorten open en dan weet je eigenlijk niet wat je ziet. Dan zit je echt midden in de film. Ik ben eigenlijk de grootste schijterd van heel Nederland en dan zit je daar waar je niet thuishoort. Ik wist bij god niet wat er ging gebeuren. Ik denk dat ik veertien uur geen oog dicht heb gedaan.”

Van der Leegte komt samen met een crimineel in één cel. De Amerikaan toont wel interesse in de oud-voetballer.

Van der Leegte: “Die wou even een gesprekje met me aangaan en dat ging op een manier dat ik dacht: 'Oei, dat is niet goed.' Die liet wel blijken dat hij me wel zag zitten.”

Uiteindelijk wordt Van der Leegte op het vliegtuig terug naar Nederland gezet waarmee het avontuur ten einde komt.

Van der Leegte: “Ik denk dat ik veertig uur niet heb gegeten en geslapen. Je weet niet of ze de waarheid spreken of dat ze je op komen halen. Voor hetzelfde geld laten ze je nog een aantal dagen zitten. Ik ging voor mijn rust naar Miami en dan zit je opeens daar. Voor je gezondheid is het natuurlijk hartstikke slecht en daar maakte ik natuurlijk heel veel zorgen over. Je denkt dan alleen maar aan je familie en aan je kinderen.”