EU schrapt acht belastingparadijzen van lijst

anoniem_13042019115511

De EU schrapt acht namen van de zwarte lijst voor belastingparadijzen. Dat zijn de ministers van Financiën in Brussel overeengekomen. Het gaat om Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea.

Volgens minister Wopke Hoekstra is het doel van de in december opgestelde lijst van aanvankelijk zeventien landen buiten de EU, niet de lengte maar een middel om landen te bewegen maatregelen te nemen tegen belastingontwijking. Dat hebben de acht nu beloofd. Ze krijgen daar een jaar de tijd voor en verhuizen zolang naar een grijze lijst.

"De zwarte lijst is dus een goed begin. Het werkt. Landen willen er niet op staan. Maar het kan en moet op termijn zonder meer beter." Hij denkt dan aan het instellen van sancties tegen de landen die op de zwarte lijst blijven staan of er later toch weer op worden gezet.

Nederland
De 'belastingschandpaal' betreft alleen niet-EU-landen en speciale gebieden die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking. De lijst wordt jaarlijks aangepast. De grijze lijst is bedoeld voor landen die nog niet voldoen aan de eisen van de EU maar hebben toegezegd dat voor 1 januari 2019 te zullen doen. "De praktijk moet uitwijzen of dit ook het geval zal zijn", aldus Hoekstra.

Er staat nu een vijftigtal namen op de grijze lijst, waaronder Aruba, Curaçao, de Kaaimaneilanden, Zwitserland en Liechtenstein. Sint Maarten heeft uitstel gekregen vanwege de orkaan Irma.

Volgens Oxfam Novib zouden, als de EU de eigen criteria zou toepassen op de lidstaten, er vier EU-landen op de zwarte lijst staan, waaronder Nederland.

EU schrapt acht belastingparadijzen van lijst
EU schrapt acht belastingparadijzen van lijst (Foto: ANP)