Jazzmuzikant Hugh Masekela overleden

dekatophetspek

De Zuid-Afrikaanse jazztrompettist Hugh Masekela is vandaag op 78-jarige leeftijd overleden. De muzikant overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Maseleka werd wel de vader van de Zuid-Afrikaanse jazz genoemd.

Maseleka begon zijn muzikale loopbaan nadat hij als 14-jarige knaap de film Young Man with a Horn met Kirk Douglas had gezien. Vanaf 1959 speelde hij in de band the Jazz Epistles. Vanaf de jaren zestig woonde de Zuid-Afrikaan in de Verenigde Staten waar hij al snel bevriend raakte met Harry Belafonte.

In Amerika had Maseleka hits met nummers zoals 'Up, Up and Away' (1967) en 'Grazing In The Grass' (1968). Van de laatstgenoemde single werden meer dan 4 miljoen exemplaren verkocht. Ook stond de jazzmuzikant op het befaamde Monterey Pop Festival in 1967. Maseleka was ook te horen op platen van onder meer The Byrds en Paul Simon.

Maseleka zou ook bekend worden met zijn liedjes voor de anti-apartheidsbeweging. Zo had hij in 1987 een grote hit met de single 'Bring Him Back Home'. Maseleka componeerde het nummer voor de op dat moment nog in de gevangenis zittende Nelson Mandela. In 2016 zou Maseleka voor het eerst in zestig jaar weer optreden met Abdullah Ibrahim bij een reunie van The Jazz Epistles in Johannesburg.