Biatleet Fourcade haalt uit, Bjørndalen dreigt Spelen te missen

heywoodu

Biatleet Martin Fourcade heeft laten zien dat de echte topvorm er richting de Olympische Spelen aan zit te komen. De Fransman was tijdens de World Cup in Ruhpolding een klasse apart op de individuele wedstrijd, die gaat over 20 kilometer met vier schietbeurten: liggend, staand, liggend en staand, waarbij elke misser één strafminuut oplevert.

Fourcade begon furieus aan de wedstrijd, langlaufde sneller dan wie dan ook en schoot in de eerste drie schietbeurten alles raak. Bij de vierde en laatste beurt ging het allerlaatste schot echter mis en dus was er plotseling hoop voor de jonge Noor Johannes Thingnes Bø, die Fourcade dit seizoen al meerdere keren de baas was.

Bø was in Ruhpolding dit keer niet sneller dan Fourcade op de lange latten, maar op het moment dat hij voor zijn laatste schietbeurt ging liggen had hij alles tot dan getroffen en lag hij iets minder dan een minuut achter op Fourcade. Vijf treffers zouden hem dus naast de Fransman brengen, maar de razendsnel schietende Bø liet één schijf staan en kreeg een strafminuut aan zijn broek.

Die minuut bleek uiteindelijk een dure, Bø leverde op de ski's namelijk 59,9 seconden in. Op de finish was het goed voor de derde plek, 1:06 minuten achter Fourcade en vijf tellen achter de Tsjech Ondrej Moravec, die foutloos gebleven was. De Duitser Roman Rees, als allerlaatste gestart, zorgde voor hét resultaat uit zijn carrière door de vierde plek te pakken.

Voor biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen wordt het bereiken van de Spelen van Pyeongchang een lastig verhaal. De Noorse veteraan - goed voor een schier ontelbare hoeveelheid medailles, eindklassementen en World Cup-zeges - is dit seizoen totaal niet in vorm. Op snelheid wordt hij door al zijn teamgenoten afgedroogd en in Ruhpolding had hij een geweldig resultaat nodig om zijn kansen enigszins realistisch te houden.

Dat resultaat leek er even te komen, want in de eerste twee schietbeurten nam Bjørndalen volop risico, maar raakte hij wel alles: goed voor de vierde tussentijd. Met twee missers en één fout in de laatste twee schietbeurten was het echter gedaan. Bjørndalen eindigde als 42e en laatste van de zes Noren en het lijkt inmiddels ondenkbaar dat de Noorse biatlonbond toch voor de veteraan kiest in het olympisch team.