Nieuwe robot-hond van Sony

Harry

Sony brengt donderdag een nieuwe robot-hond op de markt, Aibo genaamd. Het is vooral bedoeld als speelgoed, maar daar blijft het niet bij, als het aan de Japanners ligt. "De technologie in Aibo - kunstmatige intelligentie, robotica - kan ook in andere robots naar voren komen. Die kunnen worden gebruikt in vervoer, onderwijs of gezondheidszorg. Het heeft meer toepassingen dan alleen vermaak", aldus topman Kazuo Hirai tegen persbureau Bloomberg.

Sony had de Aibo (Japans voor vriend) in 1999 voor het eerst op de markt gebracht. Die was nog vrij primitief, maar het kunsthuisdier was erg populair. Er werden ongeveer 150.000 stuks verkocht. Toch stopte de productie in 2006. Sony had het financieel moeilijk en wilde zich richten op zijn belangrijkste activiteiten. Nu het weer beter gaat met Sony, wil het bedrijf zulke gadgets gebruiken om zichzelf te profileren.

De nieuwe hond heeft ogen en kan beter bewegen. Kunstmatige intelligentie moet ervoor zorgen dat elk exemplaar langzaamaan een eigen persoonlijkheid krijgt.

De nieuwe Aibo is vooralsnog alleen in Japan te koop. Hij kost daar omgerekend bijna 1500 euro. Bovendien moeten gebruikers drie jaar lang ongeveer 20 euro per maand betalen aan een abonnement, zodat Sony hem kan updaten en repareren als dat nodig is.

Nieuwe robot-hond van Sony
Nieuwe robot-hond van Sony (Foto: BuzzT)