Alabama wint na fantastische touchdown in overtime

heywoodu

De studenten van de University of Alabama hebben zich gekroond tot nationaal kampioen in het in de VS mateloos populaire college football, waar vrijwel alle toekomstige NFL-spelers vandaan komen.

In het Merdedes-Benz Stadium in Atlanta speelden de Georgia Bulldogs - winnaars van een fenomenale Rose Bowl - in hun thuisstaat tegen de Alabama Crimson Tide. Voor de Crimson Tide, in 2015 voor het laatst kampioen, kon het de zeventiende titel worden, de Bulldogs wonnen de titel in 1942 en 1980 en stonden sindsdien ook niet meer in de finale.

Daar kwam in Atlanta dus verandering in en het werd een prima wedstrijd. Via twee field goals van Rodrigo Blankenship en een touchdown van Mecole Hardman stonden de Bulldogs halverwege met 13-0 voor. Bij de Crimson Tide werd startende quarterback Jalen Hurts vervangen door eerstejaars Tua Tagovailoa en hij bezorgde Henry Ruggs III in het derde kwart gelijk een touchdown pass.

Twee minuten later sloegen de Bulldogs echter al terug: eerstejaars quarterback Jake Fromm - een van dé revelaties van het college football-seizoen - wierp een heerlijke pass richting Hardman, die zich losrukte van een verdediger en een 80-yard touchdown liet noteren. Twee field goals van Andy Pappanastos brachten de Crimson Tide weer in de wedstrijd en met een kleine vier minuten te gaan zorgde een touchdown van Calvin Ridley voor de gelijke stand: 20-20.

Met drie seconden te spelen kon Alabama de wedstrijd definitief in het slot gooien. Dat zou gebeuren als Pappanastos een field goal vanaf 36 yards binnen zou trappen, een reeële mogelijkheid: gedurende het seizoen was hij veertien van de vijftien keer trefzeker binnen de 40 yards. Het bijna onmogelijke gebeurde echter en Pappanastos schoot uitgerekend op het grootste moment uit zijn carrière ruim naast de palen.

Zo was er een overtime nodig, waarin beide ploegen minstens één drive kregen. De verdediging van Alabama werkte Fromm al snel naar de grond en dus moesten de Bulldogs het via een field goal op grote afstand proberen. Dat lukte: Blankenship trapte vanaf 51 yards raak. Tagovailoa werd vervolgens maar liefst 16 yards achteruit gewerkt door de Bulldogs-verdediging, maar met de eerstvolgende play sloeg hij snoeihard terug: de jonge quarterback gooide een fantastische pass richting DeVonta Smith, die de endzone in rende en de Crimson Tide met 26-23 de titel bezorgde.