Darter Veenstra na prima pot verder op Lakeside

heywoodu

Darter Richard Veenstra heeft zich op Lakeside geplaatst voor de achtste finales. Flyers rekende in de eerste ronde af met de Noord-Ierse debutant Kyle McKinstry, van wie vooraf wel het nodige verwacht werd - niemand minder dan Jacques Nieuwlaat noemde hem in het rijtje met serieuze uitdagers van titelverdediger Glen Durrant.

Het werd een uitstekend potje darts tussen Veenstra en McKinstry, hoewel het aanvankelijk wel wat eenzijdig was. Veenstra stond ze bij vlagen heerlijk te raken, maar zijn niveau ging in rap tempo naar beneden, terwijl McKinstry juist beter ging spelen. De Noord-Ier maakte in de derde set een 2-0 achterstand ongedaan en won set vier met 3-1.

Zo was er een beslissende set nodig en daarin was vooral Veenstra weer sterk. Op de dubbels liep het nogal eens lastig, waardoor de gemiddeldes een beetje achter bleven, maar de in totaal alleszins respectabele zeventien 180's van de heren toonden aan dat het wat scorend vermogen betreft wel goed zat. De Fries was in set vijf de beste en de halvefinalist van 2016 trok de partij zo met 3-2 naar zich toe.

In een partij van toch wel minder hoog niveau speelden de Welshman Jim Williams en de Zweed Dennis Nilsson tegen elkaar. Nilsson had uitzonderlijk veel moeite om zijn dubbels te gooien, maar met onder meer een fraaie 27-darter trok hij toch nipt de eerste twee sets naar zich toe. Daarna sloegen de zenuwen toe: keer op keer scoorde Nilsson (relatief) goed, maar dubbels gooien bleek bij vlagen schier onmogelijk. Williams had het er ook bepaald niet makkelijk mee, maar wist de zo nu en dan erbarmelijk slechte partij naar zich toe te trekken: 3-2.