'Noord-Korea gewoon naar Olympische Spelen in Zuid-Korea'

heywoodu

Het heeft er alle schijn van dat Noord-Korea zoals min of meer te verwachten viel gewoon aanwezig zal zijn op de Olympische Spelen. Die zullen komende maand gehouden worden in Pyeongchang, in Zuid-Korea.

Vertegenwoordigers van de twee landen schoven dinsdag in de gedemilitariseerde grenszone aan de overlegtafel aan, de eerste keer sinds december 2015 dat dat officieel het geval was. Zuid-Korea wil door de oorlog uit elkaar geslagen families weer herenigen en ziet ook graag dat de delegaties uit het noorden en het zuiden tijdens de openingsceremonie van de Spelen gezamenlijk optrekken, net als in Turijn in 2006.

Namens Noord-Korea heeft één kunstschaatspaar zich voor de Spelen geplaatst, maar de Noord-Koreanen waren te laat met het inschrijven van het stel voor de Spelen. Toch valt, vooral vanwege de politieke situatie, te verwachten dat het Internationaal Olympisch Comité een uitzondering maakt en de twee gewoon naar de Spelen laat gaan. 

Dat Noord-Koreanen op de Spelen in Zuid-Korea verschijnen is geen grote verrassing, ondanks de gespannen situatie. Zo was Noord-Korea in 2014 met 150 sporters aanwezig op de Aziatische Spelen in het zuidelijke Incheon, waar ze constant luid ondersteund werden door de Zuid-Koreaanse thuisfans. In het publiek waren destijds vele vlaggen van een verenigd Korea te zien, terwijl Noord- en Zuid-Koreaanse fans en sporters er gezamenlijk een mooi feestje van maakten.