Cologna met overmacht naar vierde eindzege Tour de Ski

heywoodu

Langlaufer Dario Cologna heeft met flink vertoon van macht voor de vierde keer de eindzege gepakt in de Tour de Ski. De Zwitserse veteraan was in 2009, 2011 en 2012 ook al de beste tijdens de jaarlijkse etappewedstrijd.

Zondag stond de slotetappe op het programma, een achtervolging over 9 kilometer vrije stijl, met de finish bovenop de beruchte Alpe Cermis. Cologna had vooraf al een dikke minuut voorsprong en mocht dus ruimschoots voor de rest vertrekken. Niemand zag hem voor de finish meer terug en dus kon de Zwitser zijn vierde eindzege bijschrijven.

Het gevecht om de overige podiumplaatsen was wél interessant. Martin Johnsrud Sundby, vertrokken als nummer zes, haalde de mannen voor hem in en voegde zich bij de nummer vier, de Canadees Alex Harvey. Die twee trokken zich op de slotmeters nog één keer helemaal uit elkaar en het was Sundby die net een snellere sprint in de benen had.

Harvey werd zo wel de eerste niet-Europeaan ooit op het podium. Alexey Poltoranin uit Kazakhstan kwam dik tien seconden na hem over de finish, de Noor Hans Christer Holund werd na een sterk slot vijfde. Alexander Bolshunov streed lang om de tweede plek, maar stortte gedurende de monsterlijke slotklim volledig in en eindigde op dik drie minuten als zesde.

De Rus Sergey Ustiugov, titelverdediger en derde in het klassement, besloot niet van start te gaan.