Zeiljacht Wild Oats XI raakt zege Sydney-Hobart kwijt na bijna-botsing

heywoodu

Zeiljacht Wild Oats XI is de zege in de prestigieuze zeilrace Sydney-Hobart kwijt. Het jacht arriveerde woensdag in een recordtijd als eerste en kreeg zo de line honours, maar na afloop werd een tijdstraf van één uur uitgedeeld door de jury, waardoor LDV Comanche de winst kreeg.

Op Tweede Kerstdag ging het bij de start in de haven van Sydney bijna mis. Een gevaarlijke manoeuvre van achtvoudig winnaar Wild Oats XI zorgde ervoor dat men bijna in aanvaring kwam met Comanche, wat nog maar net voorkomen kon worden.

Skipper Mark Richards van Wild Oats XI zag er geen fout in en weigerde als straf 720 graden om de as te draaien. Comanche hees de protestvlag en na de race diende men een officieel protest in, wat uiteindelijk werd gehonoreerd. Voor Comanche leverde het na 2015 de tweede zege op in de verraderlijke race.

"Het standpunt van de jury kan ik wel begrijpen, achteraf bekeken hadden we het anders aan moeten pakken", aldus Richards. "We hebben een beslissing genomen en moeten ermee leven, maar dit komen we wel weer te boven."