Paralympiër Vervoort (38) 'klaar om te sterven'

heywoodu

Het lijkt erop dat het leven van paralympisch sporter Marieke Vervoort er bijna op zit. De 38-jarige Belgische beëindigde haar loopbaan als rolstoelatlete na de Paralympische Spelen van vorig jaar en inmiddels zegt ze klaar te zijn voor euthanasie.

Wielemie's progressieve spierziekte heeft zich sinds de Spelen in Rio flink verergerd en inmiddels is de Belgische vanaf haar nek verlamd. In haar rolstoel deed ze onder meer aan atletiek, waarop ze in Londen in 2012 op de Paralympische Spelen zilver en goud won. Tijdens de Spelen in Rio had Vervoort last van koorts, een gekneusd borstbeen en een blaasontsteking, maar ze vocht zich een weg naar zilver en brons. Naast haar paralympische succes won Vervoort ook meerdere WK-medailles. Zo was ze in 2015 in Doha goed voor goud op de 100, 200 en 400 meter.

Voorafgaand aan de Spelen van Rio gaf Vervoort al aan blij te zijn dat euthanasie voor haar een optie was, aangezien ze bijna de hele dag - en nacht - veel pijn heeft. Dat is inmiddels nog erger geworden. "Ik wil niet meer lijden", zegt ze tegenover The Telegraph. "Het is inmiddels te zwaar voor me. Ik geef niet graag en zeker niet makkelijk op, maar het is genoeg geweest nu."

De alsmaar aanhoudende fysieke klachten leveren ook psychische problemen op. "Ik word steeds depressiever, zo heb ik me nog nooit gevoeld." Niet heel gek, want naast haar verlamming begint Vervoort ook haar zicht te verliezen, kan ze nauwelijks nog eten of slapen en heeft ze last van alsmaar erger wordende spasmen.

"Onlangs is mijn neurologe een hele nacht bij me gebleven, want ik had achter elkaar ernstige spasmen. Volgens haar waren dat geen epileptische aanvallen, maar was mijn lichaam aan het schreeuwen. Alles doet zo'n pijn, het is genoeg. Zelfs de zwaarste pijnstillers helpen gewoon niet meer", klinkt het verslagen.