Noorse toppers slaan Tour de Ski over, deelname Sundby onzeker

heywoodu

Het is nog niet zeker of de Noorse langlaufer Martin Johnsrud Sundby komende week van start gaat in de Tour de Ski, de jaarlijkse etappewedstrijd in de Alpenlanden.

De tweevoudig winnaar, die ook één zege kwijt is geraakt wegens overtreding van de dopingregels, heeft sinds de World Cup in het Zwitserse Davos last van ademhalingsproblemen. Sundby mag van zijn artsen ondertussen niet buiten trainen en wacht op de uitkomst van medisch onderzoek.

Als Sundby, die geen risico wil nemen met het oog op de Olympische Spelen, besluit niet te starten, zal zijn plaats ingenomen worden door Petter Northug. Northug deed vanaf editie één in 2006 mee aan tien Tour de Ski's op rij, maar sinds hij vorig jaar zijn vorm volledig kwijtraakte duikt hij nog maar zelden op op het hoogste niveau.

Bij de vrouwen zal Marit Bjørgen niet van de partij zijn, zij richt zich op de Olympische Spelen. Dat doet bij de mannen ook de pas 21-jarige Johannes Høsflot Klæbo, die dit seizoen op ongekende wijze aan het domineren is, maar de slopende Tour de Ski aan zich voorbij laat gaan. De Tour gaat op 30 december van start met een sprint in vrije stijl in het Zwitserse Lenzerheide.

De volledige Noorse selectie is hier te vinden, net als onder meer de Zweedse, Finse en Franse selecties.