Onderzeeër 103 jaar na verdwijning tijdens WW1 gevonden

heywoodu

Een Australische expeditie heeft een stokoude onderzeeboot gevonden, meer dan honderd jaar nadat deze spoorloos verdween. Sinds de verdwijning op 14 september 1914 werden dertien expedities op poten gezet om de HMAS AE1 te vinden, zonder succes.

Dit keer was het echter wel raak. Op de zeebodem bij de Duke of York Islands, ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea, werd het vaartuig op zo'n driehonderd meter diepte gevonden. Op het moment dat de onderzeeër naar de bodem zonk waren er 35 Australiërs en Britten aan boord. De verdwijning van de boot was het eerste verlies van de marine van Australië tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast was het in die oorlog de eerste geallieerde onderzeeër die verloren ging.

Waarom de boot is gezonken is nog altijd niet opgehelderd, maar onderzoekers hopen dat het vinden van het wrak - dat nog in relatief goede staat verkeert - daar meer duidelijkheid over kan geven. De onderzeeër maakte in september 1914 onderdeel uit van de bezetting van Duits-Nieuw-Guinea, dat ook enkele Oceanische eilanden omvatte.

De Australische overheid gaat proberen om zoveel mogelijk nabestaanden van de opvarenden te bereiken met het nieuws. Plannen om de 55 meter lange, in 1911 gebouwde boot te bergen zijn er (nog) niet.

Dronebeelden van de boot (Bron: YouTube)