Niemand wil de Champions League uitzenden

Boris (borisz)

Gezocht: koper voor de rechten van de Champions League. De UEFA krijgt de rechten niet verkocht aan zenders voor het open kanaal, zo laten bronnen weten aan AD Sportwereld

De kijkcijfers lopen terug, je betaalt meer voor het rechtenpakket dan je eraan verdient en de kans dat er volgend seizoen een Nederlandse club aan het hoofdtoernooi meedoet, is kleiner geworden. Zie daar redenen waarom de NOS, RTL en/of SBS niet meer het volle pond willen betalen. Zie daarover ook dit eerdere stuk op deze site. De NOS en SBS betaalden in het verleden 17 t/m 25 miljoen euro per seizoen. 

Momenteel is het Europese topvoetbal op het open net nog te zien bij Veronica, onderdeel van SBS Groep of nu Talpa Networks. Het kan zo maar zijn dat het toernooi, op de finale na, achter de decoder verdwijnt. Ook voor de Europa League zijn te lage biedingen binnen gekomen. 

"Het zou zomaar kunnen dat het Champions League-voetbal straks helemaal nergens op het open net te zien is", stelt sportmarketingdeskundige Marcel Beert­huizen. "De UEFA heeft van de Champions League een miljardenbal gemaakt, met steeds minder aandacht voor de belangen van kleine voetballanden als Nederland. Daarom is de vraag gerechtvaardigd of zenders in die landen er nog veel geld voor willen betalen".

Zal Ziggo Sport een optie zijn? Volgens de mediawet moeten alle duels met een Nederlandse club en de finale wel op het open kanaal te zien zijn. "Ziggo Sport voldoet niet aan die eisen, maar ze kunnen wel degelijk de Champions League kopen. Dan moeten ze die bewuste wedstrijden wel via een sub-licentie aan een open kanaal verkopen", aldus sportmarketeer Ruud van der Knaap. Volgens hem is ook een deal van de UEFA met Google of Facebook een optie. "Dat zie je ook in de VS, waar Twitter de rechten heeft van het American Football."