Republikeinen willen Trump-onderzoek juridisch onderzoeken

Redactie

Republikeinse parlementsleden in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden overwegen juridische stappen tegen de FBI en onderminister van Justitie Rosenstein over de onderzoeken naar verdachte connecties tussen Rusland en president Trump.

De voorzitter van de inlichtingencommissie van het 'Huis', Devin Nunes, wil dat de Kamer een resolutie aanneemt die stelt dat onderminister Rod Rosenstein en FBI-chef Christopher Wray de volksvertegenwoordiging "minachten". Ze zouden dit doen door opzettelijk informatie achter te houden of er expres heel lang over doen om die te geven.

Nunes heeft als commissievoorzitter in augustus al om opheldering gevraagd over het plotselinge ontslag van een medewerker van de FBI uit het team van speciaal onderzoeker Robert Mueller. Mueller onderzoekt of tijdens de verkiezingscampagnes vorig jaar mensen uit de campagne van Trump stiekem gemene zaak hebben gemaakt met figuren uit het Kremlin.

FBI-medewerker Peter Strzok is plotseling uit het onderzoekteam gezet. Dat was mogelijk als gevolg van politieke e-mails naar zijn minnares die ook bij de FBI werkt. Nunes beklemtoont dat dit niet het enige voorbeeld is waarbij de onderzoekers weigeren openheid van zaken te geven.

Parlementariërs in actie tegen Trump-onderzoek
Republikeinen willen Trump-onderzoek juridisch onderzoeken (Foto: ANP)