Colombiaans gewichthefgoud, jonge Egyptische favoriete faalt

heywoodu

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim heeft de strijd bij de vrouwen tot 69kg goud opgeleverd voor Colombia. Leydi Solis, in 2008 al goed voor olympisch zilver, was vooral bij het stoten een maatje te groot voor de concurrentie.

Het trekken werd gewonnen door de ervaren Albanese Romela Begaj, met 107 kilogram. Miyareth Mendoza uit Colombia trok 106kg omhoog, terwijl de 22-jarige Amerikaanse Martha Ann Rogers tot groot genoegen van het thuispubliek brons pakte met 104kg. Dat was hetzelfde gewicht als Solis, maar de Colombiaanse deed dat in een latere poging en eindigde dus als vierde op het eerste onderdeel. Opvallend was vooral dat de 19-jarige Egyptische Sara Ahmed drie keer faalde: de winnares van olympisch brons in Rio werd gezien als titelfavoriete.

Met 136kg herpakte Ahmed zich bij het stoten wel, wat haar daar goud opleverde. In de strijd om het totaalgoud was Solis echter niet te kloppen: ze stootte 135kg omhoog en kwam zo uit op een totaal van 239kg. Met 128 en 131 kilo kwamen Begaj en Rogers uit op 235kg en doordat Begaj dat totaal eerder bereikte pakte zij het zilver, voor de Amerikaanse.