Jarige Abt raakt eerste Formule E-zege kwijt na diskwalificatie

heywoodu

 Daniel Abt heeft zijn eerste zege in de Formule E te pakken. De 25-jarige Duitser van Audi Sport kreeg de overwinning in de slotfase in de schoot geworpen, hoewel hij zelf ook vrijwel foutloos reed. Bij de start waren er de nodige problemen met de lichten, waardoor men na lang wachten maar achter de safety car van start ging.

Felix Rosenqvist vertrok vanaf leidende positie, maar dat gaf hij gelijk weg: de Zweed verloor in bocht één de controle over zijn Mahindra en spinde, waardoor hij terugviel naar de elfde plek. Formule E-debutant Edoardo Mortara nam zo de leiding in de race, voor Daniel Abt, Mitch Evans, Antonio Felix da Costa, Alex Lynn en Jean-Eric Vergne.

De rond de negende plek rijdende Lucas di Grassi, regerend kampioen, probeerde halverwege de race bij de autowissels langer door te rijden, maar dat lukte niet: zijn Audi Sport-auto viel stil, hoewel hij wel nog net bij de pitstraat aan kon komen voor de autowissel. Mortara hield voorin gewoon de leiding, drie seconden voor Abt en dertien seconden voor de - na zijn spin in bocht één - bijzonder sterk rijdende Rosenqvist.

Voorin veranderde lang weinig, tot drie ronden voor het einde: Mortara, al de hele race de leider, verloor de controle over zijn Venturi - naar eigen zeggen omdat hij nog aan het pushen was voor de snelste ronde en dus één extra punt - en zag Abt en Rosenqvist langszij komen. De jarige Abt (25) zag zijn nagenoeg foutloze race zo bekroond worden met zijn eerste Formule E-zege, voor Rosenqvist en Mortara.

Opvallend was dat alle drie (oud)-kampioenen de punten niet haalden: Nelson Piquet Jr, kampioen in seizoen één, Sebastien Buemi (seizoen twee) en regerend kampioen Di Grassi kwamen er de gehele race niet aan te pas.

Update 12.35 uur
Abt is na afloop van de race gediskwalificeerd. Op bepaalde onderdelen klopten de streepjescodes op stickers van autosportfederatie FIA niet, waardoor de regels werden geschonden. Rosenqvist krijgt zo alsnog de overwinning.