17-jarige gewichtheffer stunt met brons op WK

heywoodu

In de klasse tot 77 kilogram op het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim heeft Harrison Maurus de Amerikanen voor het eerst sinds 1997 een WK-medaille bij de mannen bezorgd in het totaalgewicht (trekken + stoten). Dat is al knap, maar helemaal bijzonder wordt het als je je bedenkt dat Maurus slechts 17 jaar jong en nog een jeugdatleet is.

Bij het trekken begon Maurus al met 150kg, vier kilo meer dan zijn persoonlijk record. Het lukte ogenschijnlijk doodsimpel en ook de 155kg daarna was indrukwekkend. De laatste poging, 159kg, lukte niet en hij eindigde als vijfde op het eerste onderdeel. Goud was daar voor de Egyptenaar Mohamed Mahmoud, die met 165kg een forse maat te groot was voor de rest. Rejepbay Rejepov uit Turkmenistan pakte met 158kg het zilver, voor de in de B-groep acterende Roemeen Dumitru Captari (156kg).

Maurus ving het stoten aan met 187kg en schoof door naar 193kg, wat hij met succes haalde: een verbetering van één kilogram van zijn wereldrecord bij de jeugd. Vervolgens leek hij lichtgeblesseerd te zijn en dus liet hij zijn laatste poging schieten. De Albaniër Erkand Qerimaj tilde niet genoeg op, Captari tilde zelfs niks op, waarmee plek drie voor de tiener een feit was. Rejepov en Mahmoud tilden 194 en 196 kilo op en pakten met 351kg en 362kg in de totaalstand het zilver en goud, maar met 348kg was het verrassende brons voor de jonge Maurus.